Разводът може да бъде труден за всички участващи страни

Разводът може да бъде труден за всички участващи страни

Въпреки че последното може да звучи като нещо от филм на ужасите, това е нещастна реалност в този свят и поне едно от всеки четири момичета ще бъде изправено пред сексуално насилие като дете в САЩ Поне в 93% от случаите насилието се случва от някой, когото детето познава и обикновено е роднина. Тридесет и четири процента от докладваните случаи на злоупотреба с деца включват роднина на семейството и над 80% от времето жертвата е жена. Психолозите смятат, че разпространението на сексуалното насилие е по-високо от цифрите, тъй като много деца, особено мъже, имат склонност да не разкриват случаи на сексуално насилие .

Цената на нездравословните отношения между баща и дъщеря

В зависимост от това колко екстремно е вплитането или токсичността между дъщеря и нейния баща, както и от нейното ниво на издръжливост, има различни последствия от наличието на неподходяща връзка. Най-малкото, тя може да се сблъска с блокажи в развитието на здравословно чувство за самоидентификация, може да се сблъска с проблеми в развитието и, когато има намесено насилие, травмата може да доведе до симптоми на различни психични разстройства като:

  • Посттравматично стресово разстройство (PTSD).
  • депресия
  • Безпокойство.
  • Разстройства на личността.
  • Разстройства при злоупотреба с вещества.

Ако подозирате, че дъщеря ви е била жертва на насилие от страна на баща си или някой друг в живота й, важно е да потърсите помощ и да си уговорите среща с вашия педиатър и детски психолог възможно най-скоро. Оттам те могат да помогнат да се определи дали има злоупотреба и вие ще можете да предприемете допълнителни действия, ако е необходимо. Колкото по-скоро дъщеря ви започне да обработва и лекува травмата си, толкова по-добри са шансовете й да развие здрави умения за справяне и емоционална интелигентност в зряла възраст.

Когато не подозирате злоупотреба

Ако не подозирате, че дъщеря ви може да е подложена на насилие от страна на баща си, но връзката им оказва влияние върху връзката ви, най-добре е да говорите с лицензиран брачен и семеен терапевт. Като екип за съвместно родителство можете да обсъдите всички проблеми, с които двамата се сблъсквате при съвместното родителство, и да включите дъщеря си в сесии, за да помогнете за поставянето на здравословни граници като екип.

Може да бъде трудно и трудно да се съберете като едно цяло, за да отгледате дете, дори ако сте щастливо женени. Това е така, защото не всеки има едни и същи вярвания за това как да родителстват и възпитават децата си. Когато една двойка не се разбира или е разведена, това може да увеличи борбата и да причини различни проблеми, които могат да повлияят на връзката на дъщерята с двамата си родители.

Ако можете да общувате открито и честно, можете да избегнете създаването на нездравословна или заплетена връзка между дъщеря и баща й, като същевременно работите за укрепване на връзката й с майка й по здравословни и значими начини.

Ако някой, когото познавате, е жертва на сексуално насилие, вие не сте сами и има грижовни, квалифицирани хора, които са на разположение по всяко време на деня, за да говорят с вас. Обадете се на Националната гореща линия за сексуално насилие за помощ и подкрепа.

Разводът може да бъде труден житейски преход за всички участници, независимо от пола или ситуацията. Разводът не само е труден за двойката, която се разделя, но може да бъде труден и за всички деца, членове на семейството или приятели, които са тясно свързани. Въпреки че трябва да очаквате известни трудности, когато преминавате през развод, има признаци, че може да се нуждаете от допълнителна подкрепа, за да преодолеете развода.

Ключови изводи:

  • Разводът може да бъде труден за всички участващи страни.
  • Разводът може да повлияе на настроението, мотивацията и навиците за хранене и сън.
  • Етапите на скръб, които идват с развода, са нормални.
  • Никога не е твърде рано да потърсите подкрепа за преодоляване на развод, така че е особено важно да потърсите подкрепа, ако изпитвате трудности дълго след развода, за да ви помогне да се излекувате, да продължите напред и да процъфтявате.

Значителни промени в настроението

Разводът обикновено не е щастлив момент. Очакват се негативни настроения и емоции. Има и набор от етапи на скръб , които съпътстват развода. През това време трябва да се очакват промени в настроението с чувства на тъга, гняв, безнадеждност и т.н. Никога няма лош момент да потърсите помощ и подкрепа от лицензиран терапевт или доверен приятел, за да ви помогне в емоционалната борба. Въпреки това, ако установите, че тези чувства продължават няколко месеца, това е ясен знак, че някои добавки могат да помогнат за облекчаване на всякакви промени в настроението.

Малка или никаква система за поддръжка

Разводът може да се почувства като загуба на най-добрия ви приятел, система за подкрепа и семейство. Въпреки че не всеки ще почувства същата загуба, тези, които са изградили голяма част от живота си около брака си, може да открият, че са загубили основната си система за подкрепа след развод. Приятелите може да вземат страна, семейството може да не е наблизо и може да има разногласия между разделени двойки и всички деца, които отглеждат заедно. Получаването на помощ за справяне с чувствата ви през това време е много полезно. Ако чувствате липса на подкрепа, винаги е най-добре да потърсите професионална помощ от лицензиран терапевт или съветник.

Липса на интерес към любимите ви забавления

Нормално е да чувствате, че не искате да правите нещата, които са ви харесвали, когато преминавате през развод, особено ако са неща, които сте обичали да правите със съпруга си. Въпреки това, когато това се случи, важно е да намерите нови интереси или да се съсредоточите върху хобита, които обичате да правите сами – за себе си. Ако обичате да споделяте хобита и интереси с другите, търсенето на хора, с които да споделите тези хобита и интереси, може да бъде полезно. Ако ви липсва мотивация да правите нещата, които ви харесват, може би е време да потърсите подкрепата на обучен професионалист или група за подкрепа.

Предизвикателства за самообслужване

Нормално е да имате лоши дни, докато преживявате развод. Онези моменти, когато просто не ти се прави нищо. Това обаче може да се превърне в проблем, ако се отрази негативно на начина, по който се грижите за своето психическо, емоционално и физическо благополучие. Ако постоянно ви е трудно да изпълнявате рутинни задачи, които влияят неблагоприятно върху личната ви хигиена и благосъстояние, време е да потърсите външна помощ. Ако вече не ставате от леглото, не се къпете, не си миете зъбите, не приготвяте здравословна храна за себе си, не спортувате, не медитирате или не общувате с други хора социално, това може да е знак, че трябва да се срещнете с професионалист.

Промени в навиците за хранене или сън

Раздялата с някого, с когото сте свикнали да живеете и споделяте легло всяка вечер, със сигурност ще причини някои смущения в нормалните ви режими на хранене и сън – в началото. Когато тези проблеми се задържат в продължение на няколко месеца, те стават проблемни. Ако установите, че не можете да се адаптирате към нова норма, професионален терапевт или лекар по поведенческо здраве трябва да може да ви помогне с техники за облекчаване на този преход. За да поддържате добро психическо и физическо здраве, трябва да се върнете към нормалното хранене и сън.

Отрицателни разговори със себе си

Ако откриете, че имате прекалено негативен възглед за живота и се чувствате измъчени от модели на негативно саморазказване, когнитивно-поведенчески терапевт може да ви помогне. Разбираемо е да мислим за нещата, които бихме могли да направим по различен начин. Важно е обаче отново да започнете да вярвате в себе си. Да се ​​чудите дали нещо не е наред с вас или прекаленото съсредоточаване върху това, което смятате за лични недостатъци, е пагубно.

Някои от тези чувства са нормални по време на развод, но когато не сте в състояние просто да признаете мислите и да ги пуснете, те могат да формират негативни мисловни модели. Тези песимистични представи могат да ви задържат, като диктуват как животът ви ще продължи напред. Негативните мисли и чувства могат да ви попречат да достигнете най-големия си потенциал. Терапевтът може да ви помогне да предизвикате тези мисли, за да пренапишете вътрешния си разказ. Трябва отново да започнете да бъдете добри към себе си и да се подкрепяте.

Правните разногласия могат да причинят разногласия с бившия ви

Рядко се случва двойки да се разделят щастливо и мирно. Много пъти може да има разногласия между разделящите се двойки и правните разногласия само подхранват конфликта. Освен търсенето на правен съвет и посредничество, съветникът на двойка може да помогне на двойките да се подготвят за развод по здравословен и мирен начин. Двойката обаче ще спечели само от честно и взаимно участие.

Усещане за загуба на идентичност

Семейната двойка преплита много части от живота си. По време на развод обаче човек може да се почувства така, сякаш вече не знае кой е или как се идентифицира като личност в света. Разговорът с терапевт може да ви помогне да преоткриете кои сте и да ви отведе до място, където отново да се почувствате цели.

Нежелание за повторна среща

Може да е трудно да преодолеете човек, с когото сте се ангажирали да прекарате остатъка от живота си. Нормално е да не сте готови за среща веднага след развода. Въпреки това, ако усетите такова нежелание няколко месеца или години след развода си, време е да поговорите с някого.

Ако чувствата продължават, може би е време да поканите терапевт, който да се намеси и да ви помогне да се справите с нещата, които ви спъват. Не всеки човек ще се отнася с вас като с бившия ви и не всяка връзка ще приключи по същия начин. Може да е трудно да видите това обаче, когато се чувствате разбити от неуспешен брак.

Преодоляване на лични и професионални борби

Ако чувствате, че връзката ви с вашите деца, домашни любимци, семейство, приятели или работата ви е пострадала след развод, специалист по психично здраве може да ви помогне. Важно е да се изправите и да преодолеете умствените и емоционални блокажи, които ви пречат да почувствате радост или успех. Трябва да разберете, че не всичко е загубено.

Просто трябва да намериш начин отново да почувстваш радостта от живота. За да преодолеете тези препятствия, трябва да сте до тези, които се грижат за вас – но първо трябва да се съсредоточите върху себе си. Това също е свързано със самообслужването. Не можете да налеете от празна чаша, така че ако чувствате, че сте празни, терапевт или съветник може да помогне. Те могат да ви помогнат да пренасочите фокуса си обратно към вас, за да можете отново да споделяте енергията си с другите.

За повече информация посетете https://glucofort-official.top/ .

Contents