По принцип симптомите ще се появят отново, след като лекарствата бъдат спрени

По принцип симптомите ще се появят отново, след като лекарствата бъдат спрени

Увеличете приема на вода, така че урината ви да бъде по-разредена – това ще намали вероятността остатъците от захар в урината да засегнат тазовите ви органи.

 • Инсулинова точност. Ако трябва да изчислите приема на въглехидрати с всяко хранене, за да можете да си дадете подходяща доза инсулин, направете го незабавно и точно. Не си давайте твърде много или твърде малко лекарства.
 • Кръвна захар. Проверявайте кръвната си захар редовно, ако сте инструктирани. Това може да включва след събуждане, преди хранене, 2 часа след хранене и преди лягане.
 • Познайте симптомите си. Запознайте се със симптомите на твърде висока или твърде ниска кръвна захар и научете какво да правите, когато ги изпитате.
 • закуски. Помислете дали да носите здравословна закуска със себе си през цялото време, в случай че изпитате хипогликемия (ниска кръвна захар).
 • Неконтролираният диабет е голям рисков фактор за гъбични инфекции. Можете да ограничите риска си с тези съвети. Важно е да контролирате нивата на кръвната си захар и редовно да ги проверявате сами или с вашия доставчик на здравни услуги. Ако подозирате, че сте развили гъбична инфекция, свържете се с вашия доставчик на здравни услуги.

  ЧЗВ

  Как мога да подобря диабета си?

  Въпреки че обикновено не може да бъде излекуван, диабетът може да бъде управляван, контролиран и значително подобрен с лекарства и промени в начина на живот. Загубата на тегло, дори само 5% от текущото ви телесно тегло, може да направи огромна разлика. Диетата е важна и това, което човек яде, може значително да повлияе на диабета му. Не всички калории са еднакви при хората с диабет, така че простото броене на калории не работи. Препоръчва се също да останете активни и да спортувате. Вашият доставчик на здравни услуги ще провери статуса на вашия диабет с кръвен тест за хемоглобин A1c.

  Каква е разликата между диабет тип 1 и тип 2?

  Хората с диабет тип 1 обикновено трябва да следят кръвната си захар, да изчисляват приема на въглехидрати и да изчисляват колко инсулин да си инжектират с всяко хранене. Обикновено им липсват необходимите клетки в панкреаса за естествено производство на инсулин за контрол на глюкозата или тези клетки спират да произвеждат инсулин поради автоимунна реакция. Хората с диабет тип 2 може просто да приемат лекарства през устата за контрол на глюкозата. Те произвеждат инсулин, но другите клетки на тялото просто не реагират толкова бързо на инсулин, колкото биха били при здрав човек. Поставянето на изкуствени инсулинови инжекции обикновено не би помогнало. Независимо кой тип диабет, и двата повишават риска от гъбични инфекции.

  Маточните полипи са израстъци, които се появяват вътре в матката. Те се прикрепят към маточната лигавица и растат навътре. Те могат да варират по размер и при някои жени развитието на маточни полипи може да попречи на плодовитостта или да причини необичайно кървене и менструални симптоми.

  Ключови изводи:

  • Полипите на матката са замесени в 13-50% от случаите на нередовно маточно кървене в пременопауза и в 30% от случаите след менопауза.
  • По-малко от 5% от маточните полипи се развиват в рак.
  • Една на всеки седем жени с безплодие има полипи.
  • Отстраняването на полипи е безопасно, минимално инвазивно и високоефективно.

  Полипите на матката не са необичайни и най-често се откриват при жени, които наближават менопаузата или изпитват симптоми след менопаузата.

  Полипите на матката са често срещани както при жени в пременопауза, така и при жени след менопауза. Проучванията показват, че полипите са свързани с 13% до 50% от случаите на абнормно маточно кървене в пременопауза и 30% от случаите след менопауза. Въпреки че симптомите, придружаващи полипите, могат да бъдат тревожни, много полипи на матката са доброкачествени образувания.

  Какво представляват полипи на матката?

  Маточните полипи са израстъци, които се появяват в лигавицата на матката. Те се прикрепят към вътрешните стени, които се разширяват в това, което обикновено е празно пространство. Понякога наричани ендометриални полипи, те могат да се появят и когато клетките в маточната лигавица, известна като ендометриум, прерастнат. Полипите могат да варират по размер. Някои са много малки, с размери само няколко милиметра, докато други могат да станат много по-големи, надвишавайки размера на лимон. Както беше отбелязано по-горе, повечето полипи не са ракови. Някои обаче могат да се развият в рак и затова е важно да се разберат симптомите на полипи.

  Симптоми на полипи в матката

  Симптомите на полипи на матката могат да варират от човек на човек. Някои може да имат полипи и да не знаят в продължение на няколко години, докато други могат да изпитват постоянни и неприятни признаци и симптоми. Симптомът, който най-често се свързва с полипи на матката, е необичайно кървене.

  Това, което е „ненормално“ за вас, може да изглежда различно от това за някой друг. Кървенето след менопаузата и нередовната менструация се считат за необичайно кървене. Много хора с маточни полипи изпитват нередовни, тежки периоди, които не попадат в типичния цикъл.

  В допълнение към необичайното кървене, други симптоми, които могат да предполагат маточни полипи, са следните:

  • Кървене след сексуална активност
  • Проблеми с плодовитостта
  • Нередовни периоди, включително непредсказуем поток и време
  • Силен поток
  • Вагинално зацапване или постменопаузално кървене
  • Кървене или зацапване между вашите периоди

  Необходимо ли е премахване на полипите на матката?

  Дали вашият лекар ще предложи отстраняване на полип зависи от индивидуалната ви ситуация. В някои случаи вашият лекар може да определи, че премахването на полипи е най-доброто лечение, особено ако:

  • Вие сте в постменопауза.
  • Получавате необичайно кървене.
  • Опитвате се да забременеете.
  • Полипите причиняват необичайни нива на болка и дискомфорт.
  • Имате висок риск от рак.
  • Полипите се намират в областта на матката, която засяга шийката на матката (отвора на матката).

  Полипите на матката могат да причинят други проблеми

  Проблемите, причинени от полипи на матката, са подобни на симптомите, които причиняват. Както беше отбелязано по-горе, някой с полипи на матката може да получи необичайни периоди, нередовно кървене и непредсказуеми менструални цикли. Но може би най-сериозните проблеми, причинени от полипи на матката, са ракът и проблемите с плодовитостта.

  Рак

  Както бе споменато по-горе, малък процент от маточните полипи се развиват в рак. Обикновено, ако полипите не причиняват други симптоми, наблюдението е най-добрият подход за тяхното управление.

  Но ако развиете симптоми, включително необичайно кървене, или сте изложени на повишен риск от рак, Вашият лекар може да отстрани и да тества тъканите на полипа за признаци на рак. Също така е важно да се отбележи, че някои предракови промени в матката може първо да се появят като полипи, така че вашият доставчик може да препоръча допълнително изследване.

  Безплодие

  Полипите на матката често допринасят за проблеми с плодовитостта. Маточните полипи се прикрепят към стената на матката и се простират в матката. В някои случаи те могат да растат близо до или да блокират шийката на матката.

  Едно проучване установи, че една на всеки седем жени в детеродна възраст, които са имали безплодие, също има полипи на матката. Тъй като полипите се прикрепят към стената на матката, това затруднява прикрепването и развитието на оплодената яйцеклетка. Освен това полипите, които блокират цервикалния отвор, могат да повлияят на способността на сперматозоидите да навлязат в матката. Полипите в матката също могат да попречат на свързването на спермата и яйцеклетката.

  Методи, използвани за лечение на полипи на матката

  Идеалният вариант за лечение за вас се определя най-добре, като говорите с вашия лекар относно вашите признаци и симптоми. Има обаче три общи възможности за лечение на полипи на матката:

  • Мониторинг. Малките полипи на матката могат да отзвучат без медицинска намеса. Ако имате полипи без забележими симптоми, вашият доставчик може да препоръча внимателно наблюдение като първи курс на лечение.
  • лекарства. Някои хормонални лекарства могат да подобрят симптомите на полипи. Въпреки това, използването на хормонални лекарства за управление на полипи е само краткосрочно решение. По принцип симптомите ще се появят отново, след като лекарствата бъдат спрени.
  • Хирургично отстраняване. Хирургичното отстраняване на полипи се нарича хистероскопия. По време на процедурата през вагината се вкарват инструменти, които позволяват на вашия доставчик да визуализира и да има достъп до матката, което прави възможно премахването на вашите полипи. Хистероскопът е камера, която се вкарва през вагината и съдържа инструменти за отстраняване на полипите под директно визуално ръководство. Обикновено не се изискват разрези или нощувки. Някои лекари могат да извършват тази процедура в кабинета, докато други може да предпочетат да я правят в болница. Болката ще се овладее с лекарства и анестетици. Хирургически отстранените полипи след това се изпращат в лабораторията за изследване, за да се провери наличието на рак. Резултатите от отстраняването на полипи обикновено са положителни, тъй като полипите рядко израстват отново, след като бъдат отстранени.

  Не е възможно да предотвратите полипите на матката, но можете да предприемете стъпки, за да ги хванете рано и да намалите ефектите от растежа им. Първо, важно е да посетите Вашия лекар за гинекологичен преглед. Също така, ако забележите промяна в менструалния си цикъл, като нередовно, непредсказуемо или обилно кървене, особено след менопаузата, консултирайте се с Вашия лекар. Това ще позволи на вашия доставчик да забележи наличието на полипи рано и да определи най-добрия курс на лечение.

  ЧЗВ

  Трябва ли да се тревожа за полип на матката?

  Само малък процент от маточните полипи еволюират в рак. Въпреки че статистическите данни варират, повечето проучвания сочат, че между 1,5% и 5% от маточните полипи се превръщат в рак. Следователно да научите, че имате полипи, не е непременно причина за безпокойство. В повечето случаи доставчиците ще наблюдават размера на вашите полипи и ще ви предложат да докладвате всяка промяна в признаците и симптомите.

  Колко болезнено е отстраняването на полип на матката?

  Процедурата по хистероскопия обикновено е минимално инвазивна, може да се извърши в офис или болница и не изисква пренощуване. Доставчиците използват различни анестетици и болкоуспокояващи, за да осигурят вашия комфорт по време на отстраняване на полип. Хистероскопията не трябва да причинява болка и всеки постпроцедурен дискомфорт се управлява с лекарства за болка.

  Ако се тревожите за предстоящата си среща с акушер-гинеколог, независимо дали ви е за първи път или не, знайте, че не сте сами! Според проучвания, между 21 и 64 процента от жените съобщават, че се чувстват тревожни относно срещите с акушер/гинеколог. Знаейки какво да очаквате и как да се подготвите, може много да облекчите страховете си.

  За повече информация посетете https://lions-mane-gummies-official.top/bg/ .

  Contents